top of page
DS

Američka vojska završila povlačenje iz Nigera pod vlašću hunte

Povlačenje američkih trupa iz Nigera je završeno, rekao je američki zvaničnik u ponedjeljak. Mali broj vojnog osoblja zaduženog za čuvanje američke ambasade ostaje, rekla je glasnogovornica Pentagona Sabrina Singh, prenio je AP.


Foto: Ilustracija


Ranije ove godine, vladajuća hunta u Nigeru okončala je sporazum koji je omogućio američkim trupama da djeluju u toj zapadnoafričkoj zemlji. Nekoliko mjeseci kasnije, zvaničnici obje zemlje su u zajedničkom saopštenju naveli da će američke trupe završiti povlačenje do sredine septembra.


Sjedinjene Američke Države predale su svoje posljednje vojne baze u Nigeru lokalnim vlastima prošlog mjeseca, ali je oko dvadesetak američkih vojnika ostalo u Nigeru, uglavnom zbog administrativnih dužnosti u vezi s povlačenjem, rekla je Singh.


Izbacivanje američkih trupa nakon prošlogodišnjeg puča ima široke posljedice za Washington jer prisiljava vojnike da napuste kritične baze koje su korištene za protivterorističke misije u Sahelu.


Grupe povezane s Al-Qaidom i Islamskom državom djeluju u ogromnom regionu južno od pustinje Sahare. Jedna od tih grupa, Jama'a Nusrat ul-Islam wa al-Muslimin, poznata kao JNIM, aktivna je u Maliju, Burkini Faso i Nigeru, i želi se proširiti na Benin i Togo.


Niger se smatrao jednom od posljednjih nacija u nemirnoj regiji s kojom bi se Zapadne nacije mogle udružiti u borbi protiv rastućih džihadskih pobuna. SAD i Francuska su do nedavno imale više od 2.500 vojnog osoblja u regionu, a zajedno sa drugim evropskim zemljama uložile su stotine miliona dolara u vojnu pomoć i obuku.


Posljednjih mjeseci Niger se odmakao od svojih Zapadnih partnera, okrećući se Rusiji radi sigurnosti. U aprilu su ruski vojni treneri stigli u Niger da pojačaju vazdušnu odbranu zemlje.


 

Comments


bottom of page