top of page
Writer's pictureSanin Mirvić

Biden potpisao izvršnu naredbu o pravu na popravke

U petak je američki predsjednik Joe Biden potpisao izvršnu naredbu kojom se nalaže Federalnoj komisiji za trgovinu (FTC) da izradi nove propise kojima se ograničava mogućnost proizvođača da ograniče nezavisne popravke svojih proizvoda.

Nova direktiva dolazi nekoliko mjeseci nakon što je FTC Kongresu dostavila izvještaj na 54 stranice u kojem je zaključeno da "postoji jako malo dokaza koji podržavaju opravdanja proizvođača za ograničenja popravki". Reuters je ranije izvijestio da je u pripremi nacrt izvršne naredbe, a portparol Bijele kuće Jen Psaki potvrdila je u prošli utorak da će Biden izdati izvršnu naredbu američkom Ministarstvu poljoprivrede koja će se baviti "pravom poljoprivrednika na popravak vlastite opreme bez ograničenja."


Iako je još suviše rano za utvrđivanje kako će izgledati ta nova pravila FTC-a ili koliko će vremena trebati agenciji da nametne bilo kakve nove propise, fokusiranost Bajdenove administracije u pitanjima popravki usmjerava medijsku pažnju na temu koja je, uglavnom, obrađivana samo u zakonodavstvu na saveznom nivou, a to bi moglo imati ogromne implikacije za velike tehnološke kompanije i proizvođače opreme koji su u prošlosti čvrsto držali pod kontrolom to kako će i ko može popravljeti uređaje njihove proizvodnje.


U spomenutoj izvršnoj naredbi, Bijela kuća priznaje da ograničenja kompanija na "distribuciju dijelova, dijagnostiku i alate za popravak" čine popravke skupljim i dugotrajnim za krajnjeg korisnika. Takva ograničenja jasno su označena kao „antikonkurentna“ a FTC-u se nalaže da prisili kompanije da svojim kupcima dozvole da koriste nezavisne servisne radionice za popravku uređaja u njihovom vlasništvu ili im omoguće da te popravke izvrše sami.


Tehnološke kompanije poput Applea i Microsofta, kao i proizvođači poljoprivredne opreme poput John Deere-a i velikih proizvođača medicinskih uređaja, namjerno su otežaavali nelicencirane popravake. Na primjer, Apple je u prošlosti koristio softverska obavještenja kako bi odvratio kupce od zamjene baterija na iPhone uređajima. Na vrhuncu pandemije koronavirusa, u proljeće 2020. godine, biomedicinski inženjeri govorili su o načinima na koje proizvođači medicinskih uređaja uskraćuju priručnike za popravak kritične medicinske opreme. No apsolutni šampion ove kategorije je proizvođač poljoprivrednih mašina John Deere koji je poljoprivrednicima uskraćivao nabavku dijagnostičkog softvera, alata ili rezervnih dijelova kod lokalnih prodavaca.


Čak 25 saveznih država je ove godine razmatralo zakone o pravu na popravak, ali to, naravno, ne znači da će oni biti i doneseni. Trenutno je Massachusetts jedina savezna država sa službenim zakonom o pravu na popravak automobila iz 2012. i 2020. godine, usprkos glasnom protivljenju koalicije velikih proizvođača automobila. Nekoliko saveznih država, uključujući Kaliforniju, Rhode Island i Indianu, ima indirektne propise vezane za popravke.

 


Comments


bottom of page