top of page
DS

Bolivija: Ne želimo MMF, vraćamo im novac

Promjena vlasti u Boliviji dovela je i do promjene ekonomske politike zemlje. Novi predsjednik Luis Arce, bivši ministar finansija u vladi Eva Moralesa, smatra da mu Međunarodni monetarni fond (MMF) ne treba.

Političke turbulencije u Boliviji traju više od godinu dana. Prvo je predsjednik države, ljevičar, Evo Morales morao napustiti državu, zatim je na vlast došla privremena predsjednica, desničarka, Jeanine Áñez koju je njen ljevičarski nasljednik Arce poslao u zatvor.


Arce je, bivši ministar i britanski student, nasljednik Moralesove politike i od preuzimanja vlasti pokušava da poništi sve poteze svoje prethodnice. Jedan od takvih poteza je i raskid saradanje sa MMF-om koji je uspostavila pomenuta predsjednica.


Kako prenosi Telesur, u intervjuu koji je dao ruskoj mreži RT, Arce je izjavio da on ne odobrava ekonomsku politiku MMF-a i da je nikad nije odobravao te da ne pomišlja da uzme kredit od ove međunarodne institucije.


Arce je na sličan način objasnio, da je ono što je vlada Jeanine Áñez primila tokom prošle godine, ustvari kredit, govoreći o novcu koji je Bolivija dobila po osnovu specijalnih prava vučenja (SDR), a da je taj novac „kompromitovao bolivijsku valutu“.


Zbog toga je odlučio da će Bolivija MMF-u vratiti 350 miliona američkih dolara koji su bili dio sporazuma koje je potpisala Áñez.


Arce je dalje izjavio da je njegova zemlja u periodu od 2006. do 2019. godine, što je vrijeme kada je zemljom upravljao Morales, ta zemlja imala održiv ekonomski rast oslanjajući se na vlastite resurse te da bi uzimanje pozajmica od MMF-a kompromitovalo model koji se pokazao uspješnim.


Latinska Amerika se suočava sa najvećim ekonomskim padom u posljednjih 120 godina, a politička kriza u Boliviji dodatno otežava napore vlasti da stabilizuju ekonomske prilike u zemlji.

 

0 comments

Comments


bottom of page