top of page
DS

CIA proširuje online regrutaciju doušnika na Kinu, Iran i Sjevernu Koreju

Američka CIA je u srijedu pokrenula novu akciju da regrutuje doušnike u Kini, Iranu i Sjevernoj Koreji, javio je Reuters.


Foto: Ilustracija


Glavna američka špijunska agencija objavila je uputstva na mandarinskom, farsiju i korejskom na svojim profilima na X-u, Facebooku, Instagramu, Telegramu, LinkedInu i Dark Webu o tome kako da je sigurno kontaktiraju, rekao je portparol CIA-e u saopštenju.


„Naši napori na ovom frontu bili su uspješni u Rusiji i želimo osigurati da pojedinci u drugim autoritarnim režimima znaju da smo otvoreni za posao“, rekao je portparol, dodajući da se CIA prilagođava pojačanoj represiji države i globalnom nadzoru .


Video na mandarinskom jeziku objavljen na YouTubeu sa pisanim uputstvima savjetuje pojedince da kontaktiraju CIA-u putem službene web stranice koristeći pouzdane šifrirane virtuelne privatne mreže (VPN) ili TOR mrežu. „Vaša sigurnost i dobrobit su naša najvažnija briga“, navodi se.


CIA-ina žeđ za obavještajnim podacima porasla je kako Kina širi saradnju s Rusijom i Iranom i rasteže svoje regionalne vojne snage. Rusija, Kina, Iran i Sjeverna Koreja poznate su u američkoj obavještajnoj zajednici kao „tvrde mete“ - zemlje u čije je vlade teško prodrijeti.


CIA je počela da regrutuje Ruse 2022. godine objavljivanjem tekstova na ruskom jeziku na svojim profilima na društvenim mrežama o tome kako da bezbjedno kontaktiraju agenciju.



 

0 comments

Comments


bottom of page