top of page
Writer's pictureSanin Mirvić

Francuska povlači trupe iz Malija

Francuski predsjednik Emmanuel Macron objavio je u četvrtak ujutro u Jelisejskoj palati da njegova zemlja povlači trupe iz Malija, nakon što su se afrički i zapadni lideri u srijedu navečer sastali u Parizu kako bi počeli razrađivati planove o tome kako nastaviti borbu protiv militanata u regionu Sahela.

Raspoređivanje vojnih snaga u regiji donijelo je mnoštvo problema za Francusku. Od 53 poginula vojnika u zapadnoj Africi, njih 48 je izgubilo život u Maliju.


"Višestruke opstrukcije" vladajuće hunte značile su da više ne postoje uvjeti za djelovanje u Maliju, navodi se u saopćenju koje su potpisale Francuska i njeni afrički i evropski saveznici. "Ne možemo ostati vojno angažirani uz vlasti čiju strategiju i skrivene ciljeve ne dijelimo", rekao je Emmanuel Macron na konferenciji za novinare, rekavši da "potpuno" odbacuje ideju da je Francuska doživjela neuspjeh u toj afričkoj zemlji.


Macron je dodao i da će francuske baze u Gosiju, Menaki i Gaou u Maliju biti zatvorene, ali je obećao da će povlačenje biti obavljeno na "uredan" način. Francuska je u Maliju trenutno ima 2.400 vojnika, koji su prvi put raspoređeni 2013. godine, a njima je pridruženo i stotinjak vojnika drugih evropskih saveznika koje djeluju od 2020.

0 comments

Comments


bottom of page