top of page
DS

Irak zabranio kurdsku separatističku grupu i jača saradnju sa Turskom

Iračka vlada objavila je u utorak službenu zabranu kurdske separatističke grupe koja je uključena u dugotrajni sukob s Turskom, javio je AP.


Foto: Panorama Bagdada


Turska traži veću saradnju od Bagdada u borbi protiv Kurdistanske radničke partije (PKK), kurdske separatističke grupe koja je vodila pobunu protiv Turske od 1980-ih i tamo je zabranjena.


U naredbi koju je 14. jula objavilo Odjeljenje za administrativne poslove pri iračkom parlamentu navodi se da je premijer Mohammed Shia al-Sudani izdao instrukcije da PKK bude opisana kao „zabranjena Kurdistanska radnička partija“ u svim službenim prepiskama. Bila je to najjasnija izjava iračke vlade o statusu grupe do danas.


Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan posjetio je Irak u aprilu prvi put u više od deceniju. Erdogan je tada rekao da su se on i al-Sudani „konsultovali o zajedničkim koracima koje možemo poduzeti protiv terorističke organizacije PKK i njenih ekstenzij, koja ciljaju Tursku sa iračke teritorije”.


Irak nije slijedio Tursku kada je PKK označio terorističkom grupom, ali ju je stavio na svoju listu zabranjenih organizacija.


PKK ima baze u poluautonomnoj kurdskoj regiji sjevernog Iraka. Posljednjih mjeseci Turska je povećala svoje trupe u sjevernom Iraku i zaprijetila ofanzivom kako bi očistila snage PKK iz graničnog područja.


Turska često izvodi napade na ciljeve u Siriji i Iraku za koje vjeruje da su povezani s PKK. Bagdad se žalio da napadi predstavljaju kršenje njegovog suvereniteta, ali su ove godine dvije vlade izdale zajedničku izjavu u kojoj se navodi da „organizacija PKK predstavlja sigurnosnu prijetnju i Turskoj i Iraku“.


Tursko ministarstvo odbrane saopštilo je u utorak da su četiri osumnjičena militanata PKK ubijena u zračnoj ofanzivi na sjeverni Irak, uključujući i jednog koji je navodno bio na listi militanata koje Turska najviše traži.


Ministarstvo je identifikovalo čovjeka kao Yusufa Kalkana i saopštilo da je tražen zbog članstva u terorističkoj organizaciji, kao i zbog osnivanja i rukovođenja terorističkom grupom.


 

Comments


bottom of page