top of page
DS

Kirgistan počinje razvoj velikog nalazišta titanijuma

Kirgistan je u srijedu započeo razvoj ogromnog nalazišta minerala koji sadrži titanijum, metal koji se široko koristi u avio i svemirskoj industriji, javio je AFP.


Foto: Ilustracija


Planinski Kirgistan, kao i druge bivše sovjetske republike u regionu, bogat je prirodnim resursima.


„Ovo je veoma važan događaj za Kirgistan. Nalazište Kyzy-Ompol sadrži milione tona titanomagnetita“, rekao je premijer Akylbek Japarov na ceremoniji otvaranja, govoreći o mineralima koji se mogu preraditi za ekstrakciju titanijuma.


Međunarodni interes za prirodne resurse Centralne Azije znatno se povećao jer se Rusija suočava sa teškim sankcijama zbog svoje ofanzive na Ukrajinu, a njen uticaj u regionu se smanjuje.


„Titan je plemeniti metal koji se koristi u raznim industrijama, uključujući medicinu, avijaciju i svemirsku industriju“, rekao je Japarov, dodajući da bi eksploatacija pomogla ekonomskom rastu.


Eksploatacija ležišta Kyzyl-Ompol na sjeveru zemlje, koje također sadrži uranijum u malim količinama, omogućeno je nakon ukidanja zabrane eksploatacije uranijuma 2019. godine.


U državi, koja trpi posljedice sovjetskog iskopavanja uranijuma, ranije su bili antinuklearni protesti, a 92 lokacije sadrže nekoliko miliona kubnih metara otrovnog i radioaktivnog otpada.


U Centralnoj Aziji operacije dekontaminacije nuklearnog otpada izvode se zajedno s ruskim nuklearnim gigantom Rosatomom, koji je u utrci za izgradnju prvih nuklearnih elektrana u Kazahstanu, Kirgistanu i Uzbekistanu.



 

Comments


bottom of page