top of page
DS

Microsoft: Rusija pojačava kampanje dezinformacija uoči olimpijade u Parizu

Rusija vodi intenzivnu kampanju dezinformisanja kojom cilja da naruši ugled Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) i izazove straha od nasilja na ovoljetnim Olimpijskim igrama u Parizu, navodi se u novom izvještaju Microsoftovog Centra za analizu prijetnji, prenio je AFP.



Foto: Simbol Olimpijskih igara i Ajfelov toranj u Parizu


Prema Microsoftu, koristi se mješavina lažnih videa, izmišljenih vijesti i imitacija generisanih vještačkom inteligencijom (AI), uključujući lažni glas holivudske zvijezde Toma Cruisea.


„Rusija pojačava ove zlonamjerne kampanje protiv Francuske, predsjednika (Emmanuela) Macrona, MOK-a i Olimpijskih igara u Parizu“, rekao je Clint Watts, generalni direktor Microsoftovog centra za analizu prijetnji, u blogu u nedjelju.


„Dok Rusija ima decenijama dugu historiju targetiranja Olimpijskih igara, Microsoftov centar za analizu prijetnji primjetio je miješanje starih taktika sa vještačkom inteligencijom...koje bi se moglo intenzivirati kako se približava ceremonija otvaranja u Parizu 2024. godine“, dodao je.


Izvještaj je otkrio da su dvije ruske kibernetičke grupe, Storm-1679 i Doppelganger, usmjerile svoje operacije prošle godine kako bi direktno ciljale na igre. Njihove zlonamjerne aktivnosti eskalirale su u junu 2023. objavljivanjem dugometražnog lažnog dokumentarca pod nazivom „Olimpijada je pala“ na Telegramu.


Koristeći audio generisan AI koji oponaša glumca „Top Gun-a“ Cruisea, uglađenu kompjutersku grafiku i sofisticiranu marketinšku implementaciju, film omalovažava MOK u očiglednom pokušaju da nagriza globalnu javnu podršku Olimpijskim igrama.


Storm-1679 je također u više navrata proizvodio i pojačavao izmišljene video zapise, isječke vijesti i izjave za štampu u kojima se lažno tvrdi da je strah od terorizma izazvao val otkazivanja karata i kupovina osiguranja imovine među Parižanima.


Grupa Doppelganger je u međuvremenu intenzivirala razmjenu poruka protiv Olimpijade preko svoje mreže od petnaest dezinformacijskih web stranica i krivotvorenih sadržaja francuskih novinskih kuća, poput Le Parisiena, kako bi ocrnila Macrona.


Microsoft je rekao da sumnja da ruske grupe stoje i iza kruženja lažnih fotografija grafita koji prijete ponavljanjem olimpijskog masakra izraelskih sportista u Minhenu 1972. godine od strane palestinskih militanata. Kako se nazire ceremonija otvaranja 26. jula, Microsoft predviđa da će se ruska dezinformacija intenzivirati na više jezika i medijskih formata.


Watts je upozorio da bi se mogle čak pokušati provokacije u stvarnom svijetu u blizini olimpijskih objekata kako bi posijale dodatni haos.


Macron je u aprilu rekao da „nema sumnje“ da je Rusija ciljala olimpijadu u Parizu, uključujući i dezinformacije. Kremlj „svaki dan hrani ideju da ne možemo ovo ili ono, da postoji rizik“, rekao je.


 

Comments


bottom of page