top of page
DS

Njemačka vojska napušta zračnu bazu u Nigeru, vojna hunta se udaljava od Zapada

Njemačka vojska završiće operacije u svojoj zračnoj bazi u Nigeru do 31. augusta nakon prekida pregovora s vladajućom huntom, saopštilo je u subotu njemačko ministarstvo odbrane.


Foto: Zastava Njemačke


Svi vojnici Bundeswehra koji su stacionirani u bazi biće povučeni do 31. augusta, a njemačka vojna saradnja sa Nigerom biće okončana, dodaje ministarstvo, prenio je AFP.


Slom pregovora označava posljednji diplomatski pomak Nigera od Zapada otkako je državni udar u julu 2023. svrgnuo predsjednika Mohameda Bazouma i doveo sadašnje vojno vodstvo na vlast. Od tada se Niger okrenuo Rusiji i Iranu i udaljio se od Sjedinjenih Američkih Država i bivšeg kolonijalnog vladara Francuske.


Slična promjena dogodila se u susjednom Maliju i Burkini Faso, kojima također vladaju vojni lideri i koji su suočeni s nasiljem ekstremističkih grupa.


Krajem maja, Njemačka i Niger postigli su privremeni sporazum kojim se Bundesveru dozvoljava da nastavi sa radom baze vazdušnog saobraćaja u glavnom gradu Niameyu do kraja augusta. Ali pregovori o produženju tog sporazuma su propali, posebno zato što osoblje baze više ne bi koristilo imunitet od krivičnog gonjenja.


U bazi je nedavno bilo stacionirano samo 38 vojnika Bundeswehra, zajedno sa 33 pripadnika osoblja iz njemačkih i stranih kompanija.


Posebno je korištena za operacije evakuacije njemačkih državljana u Africi.



 

Comments


bottom of page