top of page
DS

Njemačka završila vojne operacije u Nigeru

Njemačka vojska u petak je napustila zračnu bazu u Nigeru pod kontrolom hunte, čime je završeno povlačenje trupa Bundeswehra iz nemirne nacije Sahela kojom upravlja hunta, javio je AFP.


Foto: Ilustracija


Krajem maja, Njemačka i Niger postigli su privremeni sporazum kojim se njemačkoj vojsci dozvoljava da nastavi sa radom svoje zračne baze u glavnom gradu Niameju do kraja augusta.


Ali pregovori o produženju tog sporazuma su propali, posebno zato što osoblje baze više ne bi koristilo imunitet od krivičnog gonjenja. Visoki njemački i nigerski vojni zvaničnici odvojeno su pročitali zajedničku izjavu u kojoj se najavljuje završetak povlačenja.


Rekli su da je 60 njemačkih vojnika i 146 tona opreme vraćeno u domovinu u pet teretnih aviona. „Ovo povlačenje ne označava kraj vojne saradnje između Nigera i Njemačke, već su dvije strane posvećene održavanju vojnih odnosa“, rekli su.


Nigerom upravlja vojni režim otkako je u državnom udaru u julu 2023. svrgnut predsjednik Mohameda Bazoum, koji je od tada držan kao zatvorenik. Režim je okrenuo leđa drugim zapadnim saveznicima kao što su Francuska i Sjedinjene Američke Države kako bi se okrenuo Rusiji i Iranu.


Slična promjena dogodila se u susjednom Maliju i Burkini Faso, kojima također vladaju vojni lideri i koji su suočeni s nasiljem ekstremističkih grupa.



 

コメント


bottom of page