top of page
DS

Walesa komentarisao izbore u Poljskoj: Mnoge kršćanske stranke nemaju ni jednog vjernika u članstvu

Bivši poljski predsjednik Lech Walesa rekao je u petak kada je napunio 80 godina da podržava napore opozicionog lidera Donalda Tuska da svrgne poljsku konzervativnu vladu na parlamentarnim izborima, javio je AP.

Foto Wikipedia: Lech Walesa 2019. godine


Walesa, čiji je pokret Solidarnost srušio komunističku vlast u Poljskoj 1989. godine, rekao je da je situacija pod nacionalističkom vladom stranke Pravo i pravda „gora nego loša, a jedini način spasa je njihovo uklanjanje s vlasti“.


Vlada, koja je došla na vlast 2015. godine, sukobila se s Evropskom unijom oko vladavine prava i demokratskih vrijednosti, a njena politika o društvenim pitanjima razotkrila je podjele u zemlji.


Walesa lično poznaje i Tuska (66), bivšeg poljskog premijera koji vodi opozicionu Građansku koaliciju, i lidera Prava i pravde Jaroslawa Kaczynskog (74), koji je bio šef Walesinog predsjedničkog ureda tokom 1990. i 1991. godine i koji je otpušten. Walesa je bio predsjednik Poljske od 1990. do 1995. godine.


On je u intervjuu objavljenom na portalu Onet.pl rekao da podržava Tuska, koji je bio i predsjednik Evropskog vijeća, jer ga smatra „dobrim političarem“ koji razumije novu generaciju birača u Poljskoj.


Walesa je rekao da misli da su namjere Kaczynskog dobre, ali su njegove metode destruktivne i „on ostaje sam sa svojom diktaturom“. Ali to inspiriše „mudre ljude“ u opoziciji da traže bolje načine, rekao je.


Walesa, bivši električar koji je 1983. godine dobio Nobelovu nagradu za mir „za nenasilnu borbu za slobodne sindikate i ljudska prava u Poljskoj“, rekao je da se osjeća prikladnim za svoje godine, ali da je spreman umrijeti. Zvučao je ogorčeno kada je govorio o cijeni svoje jedinstvene uloge u poljskoj politici.


„Platio sam ogromnu cijenu za sticanje iskustva“, rekao je Walesa. „Izgubio sam porodicu, normalan život, jer sam se bavio politikom, borio sam se“ za političke promjene u Poljskoj.


Njegov politički rad ga je odveo od supruge Danute i osmoro dece u Gdanjsku, sa kojima je izgubio blizak kontakt tokom važnog perioda njihovog života.


Još uvijek oprezan promatrač globalne politike, Walesa je rekao da stara podjela na lijevo i desno u politici više nije adekvatna i da je treba redefinisati. Isto vrijedi i za kršćanske stranke, od kojih mnoge „nemaju niti jednog vjernika među svojim članovima“.


„Jedina stvar koja je ranije izmišljena i koja još uvijek odgovara našem vremenu su saobraćajna pravila“, rekao je Walesa u šali.


 

Comments


bottom of page